The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Search results

Record: oai:ARNO:363138

AuthorA.A.R. van der Berg
Title"Oh infelice! Oh misero!": Een literaire, metrische en musicologische analyse van het lamento in Ariosto en Tasso
PromotorR. de Groot
Co-promotorR.M. de Rooij
Date08-12-2010
Year2010
Pages285
ISBN9789491098024
FacultyFaculty of Humanities
Institute/dept.FGw: Instituut voor Cultuur en Geschiedenis (ICG)
AbstractIn het Italiƫ van de zestiende eeuw wilde de componist zijn luisteraars ontroeren met emotionele, aansprekende teksten. De muziek moest de stemming van de tekst getrouw weergeven en zelfs versterken. Componisten kozen dan ook vaak voor het lamento, een tekst waarbij het personage al weeklagend uiting geeft aan zijn verdriet. Deze jammerklachten waren dikwijls afkomstig uit twee riddergedichten die in die tijd bestsellers waren: de Razende Roeland van Ariosto (1532) en Jeruzalem bevrijd van Tasso (1581). Beide werken behoren ook nu nog tot de canon van de Italiaanse literatuur. Alma van der Berg onderzocht de klaagzangen uit deze gedichten en de manier waarop ze op muziek zijn gezet. Ze concludeert dat Ariosto in de literatuurkritiek ten onrechte wordt gekarakteriseerd als enkel ironisch schrijver. Juist in de klaagzangen verdwijnt de ironie soms naar de achtergrond. Van der Berg belicht de relatie tussen tekst en muziek vanuit een weinig gebruikelijk perspectief. Niet de betekenis van de tekst staat voorop, maar de vorm en het metrum. Waarom ligt de klemtoon bijvoorbeeld soms net verkeerd in de muziek? Wat doen componisten met dat wat als eerste in het oog springt, de verschillende versregels? Ze toont wat de invloed is van formele tekstkenmerken op Italiaanstalige composities uit de zestiende eeuw.
LanguageNederlands
Document typeDissertation
Document finderUvA-Linker