Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FEB" en publicatiejaar: "2006"

AuteurM. Draisma
TitelLeidt prestatiebeloning tot betere individuele prestaties?
BegeleiderR. van Loon
Jaar2006
FaculteitFaculteit Economie en Bedrijfskunde
SamenvattingBedoeling: De bedoeling van dit artikel is te onderzoeken of prestatiebeloning leidt tot betere individuele prestaties. En ook zet ik uiteen welke type prestatiebeloning zorgt voor de beste prestaties. Hierbij komen veel verschillende factoren aan bod.
Ontwerp/methodes/benadering: Dit artikel is een literatuuronderzoek waarbij verschillende factoren die meespelen bij prestatiebeloning worden behandeld. Verschillende theorieën zullen worden aangehaald om bepaalde effecten te verklaren.
Resultaten: Uit het literatuuronderzoek blijkt dat prestatiebeloning daadwerkelijk leidt tot betere individuele prestaties. Zo is de werking van prestatiebeloning op intrinsieke motivatie niet negatief en zeer positief op de extrinsieke motivatie. De prestaties van een persoon die wordt beloond aan de hand van zijn prestaties presteren veel beter dan mensen die uurbeloning ontvangen.
Praktische implicaties: De theorieën zijn niet altijd even duidelijk. Voor elke situatie zijn de effecten van bepaalde factoren anders. Daarom is het moeilijk om de juiste beslissingen te nemen wanneer niet alle omgevingsfactoren kunnen worden bepaald.
Originaliteit/waarde: Er zijn weinig artikelen die prestatiebeloning hebben onderzocht met zoveel factoren. De theorieën die al bestonden zijn in dit artikel samengebracht om de effecten van de verschillende onderdelen met elkaar in kaart te brengen.
Soort document scriptie bachelor
Download