The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FNWI" en publicatiejaar: "2012"

AuteurM. Akman
TitelSink or swim: submergence tolerance and survival strategies in Rorippa and Arabidopsis
PromotorP.H. van Tienderen
Co-promotorsM.E. Schranz, E.J.W. Visser
Datum5-9-2012
Jaar2012
Pagina's137
ISBN978-94-91407-05-5
FaculteitFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Instituut/afd.FNWI: Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics (IBED)
SamenvattingBij overstroming kunnen planten te maken krijgen met lage zuurstofconcentraties. Ze kunnen hun stengels of bladeren als snorkels gebruiken door deze naar het wateroppervlak te laten groeien. Op die manier kunnen gassen van boven het wateroppervlak naar de onderste delen van de plant worden getransporteerd. Ook kunnen sommige plantensoorten hun metabolisme verlagen wanneer ze onder water staan, zodat het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt. Het zijn strategieën waarmee planten met overstromingsstress omgaan. Daarnaast is er nog een grote hoeveelheid natuurlijke variatie te onderzoeken die het resultaat is van de evolutionaire geschiedenis. Melis Akman bestudeert de natuurlijke variatie tussen en binnen soorten door zowel fysiologische, genetische als evolutionaire aspecten van overstromingstolerantie te onderzoeken. Ze keek onder meer naar de extreme overstromingstolerantie van twee soorten waterkers. Wanneer de Gele waterkers onder water komt te staan verlengt de plant zijn stengels en gebruikt deze als snorkel. Als echter de snorkel het wateroppervlak niet op tijd bereikt, sterft de plant door een gebrek aan energie veroorzaakt door die groei. Aan de andere kant kan de ‘mediterende’ soort Moeraskers voor langere tijd onder water overleven, omdat deze gedurende een overstroming geen energie gebruikt voor groei. Ze bestudeerde ook de potentiële regulatoren van de twee overlevingsstrategieën. Akman keek bovendien naar de Zandraket, haar onderzoeksresultaten stelde haar in staat om kandidaatgenen te selecteren die de overstromingstolerantie van deze soort vergroten.
TaalEnglish
Soort documentProefschrift
Download
Document finderUvA-Linker