The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FGw" en publicatiejaar: "2011"

AuteurS.S. van Dam
TitelClio’s hoop: de Frans-joodse geschiedschrijving van Théodore Reinach (1860-1928)
PromotorP. den Boer
Datum14-10-2011
Jaar2011
Pagina'sxiv, 301
FaculteitFaculteit der Geesteswetenschappen
Instituut/afd.FGw: Instituut voor Cultuur en Geschiedenis (ICG)
TrefwoordenFranse historiografie; joodse historiografie; 19e eeuw
SamenvattingShanti van Dam onderzocht het leven, het gedachtegoed en het maatschappelijk engagement van de Frans-joodse intellectueel Théodore Reinach (1860-1928). Reinach was niet alleen een begaafd oudheidkundige maar publiceerde ook over het vraagstuk van de joodse identiteit. Daarnaast schreef hij een invloedrijke geschiedenis van het joodse volk die een vast onderdeel ging vormen van het curriculum op joodse scholen in Frankrijk en ver daarbuiten. Zodoende ontwikkelde Reinach zich tot een vooraanstaand vertegenwoordiger van de Frans-joodse gemeenschap ten tijde van de Derde Republiek en de Dreyfus-affaire en speelde hij een prominente rol binnen een stroming die in het moderne onderzoek wordt aangeduid als het ‘franco-judaïsme’. Met dat begrip verwijst men naar die geïntegreerde Franse joden die probeerden de idealen van de Republiek op zinvolle wijze te combineren met hun joods-zijn via een wetenschappelijke bestudering van het jodendom. In tegenstelling tot de gangbare opvatting dat deze groep slechts bestond uit ‘assimilationisten’ die hun joodse identiteit geheel in de Franse wilden laten opgaan, toont het onderzoek van Van Dam aan dat Reinach en zijn Frans-joodse tijdgenoten juist een zeer zichtbare rol speelden in het maatschappelijk debat rond burgerschap en identiteit. Op deze wijze gaven zij als minderheidsgroep actief vorm aan de ideologie van de Franse Republiek.
TaalNederlands
Soort documentProefschrift
Download
Document finderUvA-Linker