The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FEB" en publicatiejaar: "2011"

AuteurA.C. Hoyng
TitelTurgot en Smith; een paar apart
PromotorA. Heertje
Datum13-12-2011
Jaar2011
Pagina's216
ISBN9789461910974
FaculteitFaculteit Economie en Bedrijfskunde
Instituut/afd.FEB: Amsterdam School of Economics Research Institute (ASE-RI)
SamenvattingAnne-Claire Hoyng deed onderzoek naar het boek The Wealth of Nations van Adam Smith (1723-1790). Ze concludeert dat Smith voor het schrijven van zijn boek een werk van de Fransman Anne-Robert Jacques Turgot (1727-1781) als inspiratiebron gebruikte (Réflexions sur la Formation et la distribution des Richesses). Turgot was onder meer minister van Financiën onder Lodewijk de XVI. Hoyng wijst op een aantal opvallende tekstuele gelijkenissen tussen de werken van Smith en Turgot. Daarnaast schetst ze een beeld van de gemeenschappelijke vriendenkring waarin Turgot en Smith verkeerden: beiden waren goed bevriend met onder anderen Hume, Morellet en Voltaire. Hoewel tot op heden geen bewijs is gevonden voor een correspondentie tussen Turgot en Smith, stelt Hoyng dat er wel bewijs is dat ze boekwerken met elkaar hebben uitgewisseld. Haar studie werpt daarmee nieuw licht op de belangrijke invloed van Turgot op Smith, en daarmee op de economische wetenschap als geheel.
TaalNederlands
Soort documentProefschrift
Download
Document finderUvA-Linker