The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "AMC-UvA" en publicatiejaar: "2010"

AuteurJ. Berdowski
TitelArrest: optimizing out-of-hospital cardiopulmonary resuscitation
PromotorsA.A.M. Wilde, J.G.P. Tijssen
Co-promotorR.W. Koster
Datum29-10-2010
Jaar2010
Pagina's279
ISBN978-90-9025732-7
FaculteitAMC-UvA
SamenvattingInzet van een AED bij mensen met een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis verdubbelt de overlevingskans. Dat heeft onderzoeker Jocelyn Berdowski van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vastgesteld in een onderzoek naar de hele keten van hulpverlening bij een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als de AED ter plaatse hangt kan de overlevingskans zelfs verdrievoudigen maar het wordt nog te weinig toegepast. De overleving is volgens Berdowski na een plotse hartstilstand in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van 9 naar 17 procent. Berdowski noemt het ook zeer belangrijk dat een meldkamercentralist de hartstilstand herkent. Dat bleek in 70 procent van alle meldingen van hartstilstand het geval. Als de centralist meteen weet waar het om gaat is de kans op overleven 14 procent, maar als dat niet duidelijk is, daalt de overlevingskans naar slechts 5 procent. De helft van de patiƫnten met een schokbare hartritmestoornis overleeft het als ze de schok binnen 6 minuten krijgen. De reanimatierichtlijn van 2005 voor mensen met een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis heeft naast verbeteringen, ook problemen aan het licht gebracht ten opzichte van de richtlijn uit 2000. Om de vijf jaar worden de richtlijnen voor reanimatie vernieuwd. Nieuw in de richtlijn van 2005 was dat bij hartstilstand direct na toediening van de schok meteen gestart moest worden met hartmassage. Veel hartmassage is positief, maar daardoor blijven mensen ook wat langer in een schokbaar hartritme en dat is niet goed. Berdowski pleit voor onderzoek naar een techniek waarbij het schokbare ritme van het hart te bekijken is zonder dat de hartmassage beƫindigd moet worden.
TaalEnglish
Soort documentProefschrift
Document finderUvA-Linker