The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "AMC-UvA" en publicatiejaar: "2010"

AuteurR.A. Bem
TitelAcute lung injury in children : from viral infection and mechanical ventilation to inflammation and apoptosis
PromotorH.S.A. Heymans
Co-promotorsA.P. Bos, J.B.M. van Woensel
Datum19-02-2010
Jaar2010
Pagina's176
FaculteitAMC-UvA
Trefwoordenacute lung injury ; RSV ; Children ; mechanical vertilation ; apoptosis
SamenvattingAcute lung injury (ALI), ook bekend als acute respiratory distress syndrome (ARDS), is een uitgebreide ontstekingsreactie in beide longen door een longziekte of een aandoening elders in het lichaam. Kinderen lijken minder gevoelig voor de ziekte dan volwassenen, wellicht door de manier waarop de longen zich ontwikkelen bij jonge kinderen. Reinout Bem onderzocht hoe schade ontstaat aan longepitheelcellen bij kinderen met acute lung injury die veroorzaakt wordt door het RS-virus. Er zijn aanwijzingen dat apoptose (geprogrammeerde celdood) daarbij een belangrijke rol speelt. Eiwitten die apoptose van longepitheelcellen kunnen veroorzaken, blijken in verhoogde concentratie aanwezig in longvocht van patiënten en vormen mogelijk een aangrijpingspunt voor nieuwe therapieën. Momenteel is kunstmatige beademing de belangrijkste behandeling voor ALI/ARDS. Maar dit kan bijdragen aan het ontstaan van longschade bij patiënten met de ziekte, zo laat Bem zien.
TaalEnglish
Soort documentProefschrift
Download
Document finderUvA-Linker