The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FdR" en publicatiejaar: "2010"

AuteurF. de Vlaming
TitelDe aanklager: het Joegoslavië-tribunaal en de selectie van verdachten
PromotorsE. Lissenberg, H.G. van der Wilt
Datum17-12-2010
Jaar2010
FaculteitFaculteit der Rechtsgeleerdheid
SamenvattingTijdens de conflicten in voormalig Joegoslavië (1991-2001) vielen meer dan honderdduizend doden. Miljoenen burgers werden verdreven, duizenden werden gevangen gehouden, gemarteld of verkracht. Ook werd op grote schaal vernield en geplunderd. Tot de verantwoordelijken voor de misdrijven behoorden landelijke politici, regionale en lokale bestuurders, (para)militairen en gewone burgers. Het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia werd in 1993 opgericht door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De aanklager van het tribunaal kreeg de omvangrijke opdracht om de meest verantwoordelijken voor ernstige schendingen van het internationale humanitaire recht te vervolgen. Frederiek de Vlaming beschrijft hoe de aanklager te werk ging en wat het beleid was ten aanzien van de keuze van verdachten. Tussen 1994 en 2004 werden uiteindelijk 161 verdachten aangeklaagd. Wie waren dat, wat werd hen ten laste gelegd en wat waren de criteria die de aanklager hanteerde bij de selectie? De beslissingen van de aanklager hebben grote invloed gehad op de koers en het functioneren van het tribunaal. Inzicht in het vervolgingsbeleid is dan ook essentieel bij de uiteindelijke beoordeling van de effectiviteit en de legitimiteit van de internationale strafrechtspleging, een nieuw rechtsgebied dat sinds de oprichting van het Joegoslavië-tribunaal volop in ontwikkeling is.
TaalNederlands
Soort documentProefschrift
Document finderUvA-Linker