The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: journal id: "nederlandsxtijdschriftxvoorxtandheelkunde"

AuteursA. Vissink, H. Jager-Wittenaar, A. Visser, F.K.L. Spijkervet, R. van Weissenbruch, A. van Nieuw Amerongen
TitelOral medicine 3. Anatomie, fysiologie en diagnostische overwegingen bij smaak- en reukstoornissen
TijdschriftNederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
Jaargang120
Jaar2013
Nummer1
Pagina's34-39
ISSN00282200
FaculteitACTA
SamenvattingEr bestaat een nauwe samenhang tussen de smaak- en de reukperceptie. De smaakperceptie vindt plaats door smaakpapillen die zout, zuur, zoet, bitter en umami kunnen onderscheiden. Daarnaast kunnen 2.000-4.000 verschillende geuren worden herkend. Veel smaakstoornissen zijn in feite reukstoornissen. Speeksel beĆÆnvloedt de smaakperceptie omdat het fungeert als oplosmiddel voor de smaakstoffen en omdat het de smaakreceptoren beschermt. Daarom leidt een vermindering van de speekselproductie gewoonlijk tot afname van de smaakperceptie, waarbij de concentratie van zinkionen en specifieke eiwitten in speeksel een belangrijke rol spelen. Ook zink- en ijzerdeficiĆ«ntie kunnen leiden tot verminderde smaak- en reukperceptie.
Soort documentArtikel
Document finderUvA-Linker