The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Search results

Query: journal id: "nederlandsxtijdschriftxvoorxtandheelkunde"

AuthorsG.J.H. Bruins, A. Vissink, E.C.I. Veerman, A. van Nieuw Amerongen
TitleInvloed van sport op speeksel
JournalNederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
Volume115
Year2008
Issue9
Pages467-473
ISSN00282200
FacultyACTA
AbstractFysieke belasting zoals sportbeoefening kan van invloed zijn op de secretie en de samenstelling van speeksel. Bij intensieve lichamelijke inspanning daalt de concentratie van immunoglobulinen in speeksel, nemen de eiwitconcentratie - de output aan eiwitten (mg/min) blijft echter gelijk - en de viscositeit van speeksel toe, terwijl de waterige secretie vermindert. Speekselspiegels van testosteron en cortisol nemen respectievelijk toe en af. De concentraties van Na+, K+, Ca2+ en PO43- nemen licht toe of blijven onveranderd. Na een eenmalige fysieke inspanning zijn de genoemde veranderingen reversibel en normaliseert de situatie na een paar uur. Na een langdurige intensieve fysieke inspanning, bijvoorbeeld gedurende enkele maanden, lijkt in het bijzonder de daling van de concentratie van het meest voorkomende immunoglobuline in speeksel (s-IgA) een meer blijvend karakter te krijgen. Dit heeft een nadelig effect op de immunologische afweer, hetgeen nadelig kan zijn voor de gezondheid van de mond en van de bovenste luchtweg. Klachten hierover worden nogal eens gezien bij duursporters die op een hoog niveau sport bedrijven. In deze groep sporters lijkt de combinatie van veranderingen in de samenstelling en de secretie van speeksel, van versterkte mondademhaling, en van aangepaste eet- en drinkgewoonten een grotere kans op erosie en cariƫs met zich mee te brengen. Indien een goede mondverzorging plaatsvindt, zijn ook voor deze groep sporters de gevolgen voor de mondgezondheid goed beheersbaar.
Document typeArticle
Document finderUvA-Linker