The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: journal id: "economischstatistischexberichten"

AuteursA. Soetevent, M.A. Haan, P. Heijnen
TitelDe prijseffecten van benzineveilingen
TijdschriftEconomisch-Statistische Berichten
Jaargang94
Jaar2009
Nummer4552
Pagina's42-44
ISSN00130583
FaculteitFaculteit Economie en Bedrijfskunde
Instituut/afd.FEB: Amsterdam School of Economics Research Institute (ASE-RI)
SamenvattingOm concurrentie te bevorderen worden elk jaar de huurrechten van een aantal benzinestations langs de snelweg geveild. Dit leidt tot lagere prijzen, maar alleen wanneer de grote maatschappijen de verplichting hebben een aantal snelwegstations af te stoten.Sinds jaar en dag bestaat bij pers, publiek en politiek het sterke gevoel dat benzineprijzen
langs de snelweg te hoog zijn vanwege een gebrek aan concurrentie.
Eigenaars van pompstations langs de snelweg beschikten immers over een eeuwig-durende concessie, waardoor er voor nieuwkomers geen ruimte was. Dit veranderde aan het begin van deze eeuw. Sinds 2002 worden jaarlijks de huurrechten van een aantal
bestaande stationslocaties langs de snelweg geveild, telkens voor een periode van vijftien jaar. In 2024 zullen alle stations minstens een keer geveild zijn. Dit moet leiden tot nieuwkomers en uiteindelijk tot lagere prijzen voor de consument. Begin 2008 kwam SEOR-ECRi met een evaluatie van deze veilingen (Janssen et al., 2008). Wegens gebrek aan prijsgegevens was SEOR-ECRi niet in staat om het effect van de veilingen op de prijzen van benzinestations in kaart te brengen. Dit artikel laat op basis van uitgebreide eigen verzameling van prijsgegevens zien in welke mate het veilen van benzinestations langs de snelweg heeft geleid tot lagere prijzen.
Soort documentArtikel
Document finderUvA-Linker