The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FGw" en publicatiejaar: "2011"

AuteurC.M. dr. Groen
TitelPaintings in the laboratory: scientific examination for art history and conservation
PromotorsN.H. Tennent, J.P. Filedt Kok
Datum02-03-2011
Jaar2011
Pagina'sii, 254
FaculteitFaculteit der Geesteswetenschappen
Instituut/afd.FGw: Instituut voor Cultuur en Geschiedenis (ICG)
SamenvattingHoe maakten Rembrandt, Hals, Leyster of Vermeer hun schilderijen? Wat brengt de natuurwetenschapper in de museumwereld om dat te onderzoeken? Karin Groen beschrijft de ontwikkeling van het natuurwetenschappelijk onderzoek aan kunstvoorwerpen. De belangstelling voor de manier waarop kunstwerken waren gemaakt, ontstond al tijdens de Renaissance, uit interesse in en bewondering voor de klassieke oudheid. Die belangstelling kreeg een extra impuls in de 19de eeuw toen bleek dat het verval van de voorwerpen onderzoek naar het behoud ervan noodzakelijk maakte. Met de opkomst van de archeologie en kunstgeschiedenis kwam er ook aandacht voor het aantonen van vervalsingen. Groen belicht de ontwikkeling in de analytische chemie van reageerbuis tot high-tech-analyses met de daaraan verbonden noodzaak van deskundige interpretatie van de resultaten. Interdisciplinaire samenwerking is van het grootste belang om tot bruikbare resultaten te komen. Ze beschrijft het onderzoek naar materiaalgebruik en werkwijze van bovengenoemde en andere kunstenaars. Groen verkreeg daarmee overtuigende resultaten ten behoeve van kunsthistorisch onderzoek, met name toeschrijvingen, bijvoorbeeld aan Rembrandts werkplaats. Deze kennis is onontbeerlijk voor de conservering en restauratie van de werken.
TaalEnglish
OpmerkingenAuthor's name on the cover: Karin Groen.
Rights: P. 225-243: Karin M. Groen, Inez D. van der Werf, Klaas Jan van den Berg, and Jaap J. Boon, 'Scientific Examination of Vermeer’s Girl with a Pearl Earring', originally published in Vermeer Studies, ed. Ivan Gaskell and Michiel Jonker, Studies in the History of Art, vol. 55 (Washington, D.C.: National Gallery of Art, 1998). Republished by permission of the National Gallery of Art, Washington. All rights reserved.
Soort documentProefschrift
Download
Document finderUvA-Linker