The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FEB" en publicatiejaar: "2005"

AuteursB.E. Baarsma, F. Felsö
TitelHet proces als domein: over de effecten van het procesmonopolie van de advocatuur
UitgeverSEO
PlaatsAmsterdam
Jaar2005
Pagina's108
ISBN9067333085
SerietitelSEO-rapport
Serienummer846
FaculteitFaculteit Economie en Bedrijfskunde
Instituut/afd.FEB: Amsterdam School of Economics Research Institute (ASE-RI)
SamenvattingDe overheid heeft advocaten het exclusieve recht gegeven op het voeren van o.a. civiele procedures bij de rechtbank. De overheid hoopt hiermee het publiek belang rechtszekerheid te dienen. Het procesmonopolie is overigens niet voldoende om rechtszekerheid te borgen. Daartoe grijpt de overheid op nog andere manieren in op de markt voor juridische bijstand.

Zo financiert de overheid de rechtsbijstand voor minder draagkrachtige rechtzoekenden en heeft de overheid de beroepsorganisatie van advocaten zo’n vijftig jaar geleden een publiekrechtelijke status gegeven op basis waarvan de Orde van Advocaten verordende bevoegdheid heeft gekregen aangaande de beroepsuitoefening van advocaten.

In dit rapport wordt bekeken in hoeverre het huidige ingrijpen optimaal is. SEO Economisch Onderzoek concludeert dat het huidige overheidsingrijpen – en dan met name het procesmonopolie in combinatie met via zelfregulering opgestelde toetredingsregels – niet de meest effectieve en efficiënte manier is om rechtszekerheid te borgen. In het rapport stellen we alternatieve, meer optimale alternatieven voor.
Soort documentRapport
Document finderUvA-Linker