The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FdR" en publicatiejaar: "2010"

AuteurM.F. Nouwen
TitelNTFR 2010, 778, (nr. 09/02250, LJN BL7953: fraus legis verhindert aftrek wegens oprenting lijfrenteverplichting)
TijdschriftNTFR. Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht
Jaargang13
Boek/bron titelnr. 09/02250, LJN BL7953: fraus legis verhindert aftrek wegens oprenting lijfrenteverplichting
Jaar2010
Pagina's12-15
ISSN13896423
RechtscollegeHoge Raad
FaculteitFaculteit der Rechtsgeleerdheid
Instituut/afd.FdR: Amsterdam Center for Tax Law (ACTL)
SamenvattingEen in Zwitserland wonende natuurlijke persoon heeft de door hem in een bv gehouden aandelen verkocht aan een eveneens door hem beheerste bv (belanghebbende), die de koopsom in eerste instantie schuldig is gebleven. De schuld is omgezet in een geldlening, die vervolgens weer is omgezet in een lijfrenteovereenkomst. Belanghebbende brengt de jaarlijkse oprenting van haar lijfrenteverplichting ten laste van haar winst. Hof Den Bosch heeft die aftrek niet toegestaan.
De Hoge Raad (NTFR 2008/1385) casseerde deze uitspraak echter en verwees de zaak naar Hof Arnhem voor een nader onderzoek naar de vraag of de oprenting van de lijfrenteverplichting wordt beperkt op grond van het leerstuk van wetsontduiking. Het Arnhemse verwijzingshof (NTFR 2009/1364) heeft die vraag bevestigend beantwoord, omdat het aannemelijk acht dat geen zakelijk doel werd gediend met de omzetting van de geldlening in een lijfrenteverplichting en niet is aangevoerd dat sprake is van een compenserende heffing. De Hoge Raad sluit zich aan bij de visie van het verwijzingshof.
Soort documentAnnotatie
Document finderUvA-Linker