The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FdR" en publicatiejaar: "2007"

AuteursD.J. Korf, F. Bovenkerk
TitelDubbel de klos: slachtofferschap van criminaliteit onder etnische minderheden
UitgeverBoom Juridische Uitgevers
PlaatsDen Haag
Jaar2007
Pagina'svii, 148
ISBN9789054549550
FaculteitFaculteit der Rechtsgeleerdheid
Instituut/afd.FdR: Bonger Instituut
SamenvattingDe maatschappelijke discussie over criminaliteit wordt in Nederland overheerst door bezorgdheid over allochtonen als daders van criminaliteit. De problemen zijn reëel genoeg, maar zijn er onder etnische minderheden dan geen slachtoffers van criminaliteit?

Uit dit boek blijkt zonneklaar: jazeker - en dan niet uitsluitend van stereotiepe delicten als eerwraak, vrouwenbesnijdenis of liquidaties in het criminele circuit. Net als autochtone Nederlanders worden zij bestolen, bedreigd, beroofd en mishandeld. Dat blijkt uit verhalen van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse bewoners en ondernemers. En ook uit cijfers van slachtofferenquêtes en de politie. Veel misdaad is blind voor de etnische achtergrond van slachtoffers. Maar soms kiezen daders juist allochtone slachtoffers, bijvoorbeeld omdat zij niet zo gauw aangifte bij de politie zullen doen.

Dit boek geeft een indringend beeld van het leven in multiculturele stadsbuurten, van ongezeglijke jongens die hun buurtgenoten en winkeliers niet ontzien, van inbrekers die precies weten waar ze de sieraden van landgenoten kunnen vinden en van buurten waar je mobiele telefoon uit je hand wordt gerukt. Toch zitten buurtbewoners en ondernemers niet bij de pakken neer. Zij zijn verknocht aan hun buurt en willen er het beste van maken. Daarbij worden zij ondersteund, bijvoorbeeld door individuele wijkagenten. Vaker voelen zij zich echter in de steek gelaten. Dubbel de klos is daarom ook een pleidooi om allochtonen serieus te nemen als slachtoffers van criminaliteit. Concrete suggesties worden gedaan om de collectieve ontkenning van allochtoon slachtofferschap van alledaagse criminaliteit te doorbreken.

Auteursinformatie
Dirk J. Korf en Frank Bovenkerk zijn verbonden aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen van de Universiteit Utrecht
Soort documentBoekredactie
Document finderUvA-Linker