The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FNWI" en publicatiejaar: "2012"

AuteurE. Oyoo Okoth
TitelElement specific transfer from a parasite-fish host assemblage to children
PromotorW. Admiraal
Datum4-7-2012
Jaar2012
Pagina's131
FaculteitFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Instituut/afd.FNWI: Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics (IBED)
SamenvattingMetalen in oppervlaktewater worden doorgegeven via aquatische voedselketens, waardoor de metalen accumuleren in vis die weer door mensen wordt geconsumeerd. De mechanismen waarop de doorgifte van metalen berust zijn veelal onbekend. Dit geldt met name voor de rol van parasieten, die vaak niet betrokken worden in voedselwebanalyses omdat het onopvallende organismen zijn waarvan wordt aangenomen dat ze in lage dichtheden voorkomen. Bekend is echter dat parasieten de metaalopname door hun gastheren kunnen beïnvloeden. Elijah Oyoo-Okoth richtte zich op de rol van parasieten bij de opname van elementen door vissen, en de doorgifte van deze elementen aan menselijke consumenten. Hij deed dit aan de hand van een vissoort die in het Victoriameer sterk geparasiteerd wordt door lintwormen. De vis maakt een belangrijk deel uit van het dieet van kinderen uit gemeenschappen langs de kust van het meer. Uit zijn resultaten blijkt dat de elementhuishouding van de vis sterk gemodificeerd werd door de lintworm. De concentraties essentiële metalen in geparasiteerde vis namen af door competitie tussen parasiet en gastheer, terwijl van de niet-essentiële metalen verhoogde concentraties in beide organismen werden aangetoond. De elementconcentraties in het haar en de nagels van de omwonende kinderen weerspiegelden hun consumptiepatronen. De parasiet modificeerde de elementverhoudingen van de vis, waardoor de doorgifte van elementen van de vis op de kinderen veranderde. Visparasieten modificeren daarmee de risico’s van metaalaccumulatie voor menselijke consumenten.
TaalEnglish
Soort documentProefschrift
Document finderUvA-Linker