The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FNWI" en publicatiejaar: "2008"

AuteurS. Ulenberg
TitelMaria Sibylla Merian & dochters: Vrouwenlevens tussen kunst en wetenschap
UitgeverWaanders
PlaatsZwolle
Jaar2008
Pagina's263
ISBN9879040084577
FaculteitFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Instituut/afd.FNWI: Zoological Museum Amsterdam (ZMA)
SamenvattingMaria Sibylla Merian was de eerste die kunst en entomologische wetenschap wist te combineren. Ze kon beter dan wie ook in haar tijd vlindervleugels, harige rupsen, poppen waarin de vlinder zich al openbaart met één haar van het penseel vastleggen. Het British Museum in Londen en de koningin van Engeland bezitten veel en prachtig werk – in het boek opgenomen – van deze Duitse kunstenares die in de uitgeversstad Frankfurt in 1647 werd geboren. Ze woonde meer dan 25 jaar in Amsterdam waar ze in 1717 stierf.
Beroemd en gerespecteerd zowel onder kunstenaars als onder wetenschappers.
Maria Sibylla was een eigenzinnige en avontuurlijke vrouw. Met haar jongste dochter vertrok ze op 53 jarige leeftijd naar Suriname om daar insecten, reptielen en amfibieën te observeren en te tekenen.
De auteur Ella Reitsma heeft voor het eerst een poging gedaan de handen van moeder Maria Sibylla en haar twee dochters Johanna Helena en Dorothea Maria te onderscheiden. Tot nu toe werd de aandacht alleen op de moeder gericht. Uit onderzoek blijkt onomstotelijk dat ook de kinderen hard in het atelier meewerkten. In Amsterdam waar moeder en dochters vanaf 1691 woonden was de samenwerking zeer nauw.
De auteur bracht de intellectuele scene aan het licht waarin Maria Sibylla zich in Frankfurt, in Neurenberg en in Amsterdam begaf. Er worden nieuwe verbanden gelegd, nieuwe voorgangers met nog niet eerder gepubliceerd werk getoond, er zijn nieuwe tekeningen ontdekt en er zijn nieuwe biografische gegevens aan het licht gebracht. Het boek presenteert een vorm tussen kunstjournalistiek en wetenschap en is zeer toegankelijk.
Soort documentBoekredactie
Document finderUvA-Linker