The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FGw" en publicatiejaar: "2012"

AuteurC.V. Weeda
TitelImages of ethnicity in later medieval Europe
PromotorP.C.M. Hoppenbrouwers
Co-promotorG. Geltner
Datum06-07-2012
Jaar2012
Pagina's2, 381
FaculteitFaculteit der Geesteswetenschappen
Instituut/afd.FGw: Instituut voor Cultuur en Geschiedenis (ICG)
SamenvattingDronken Engelsen, arrogante Fransen: gangbare stereotypen die, zo blijkt uit onderzoek van Claire Weeda, stammen uit de twaalfde eeuw. Weeda toont aan dat er in de latere Middeleeuwen een explosieve toename was van etnische vooroordelen in West-Europa.
Ze bestudeerde diverse uiteenlopende bronnen - van geleerde traktaten, poëzie, brieven, tot spreekwoorden en gezegden - en ontdekte dat zowel studenten aan de nieuw opkomende universiteiten in de twaalfde eeuw, als vechters in de kruistochten, deelnamen aan scheldpartijen waarin ze elkaar uitmaken voor woeste Duitser of onbetrouwbare Griek. Ook in geleerde teksten en lyrische poëzie beschreef men etnische groepen en hun karaktereigenschappen uitvoerig. De vooroordelen verspreidden zich door de toenemende mobiliteit, economische en culturele ontwikkeling. Hoewel er in de twaalfde eeuw geen natiestaat of nationalisme bestond, waren etnische vooroordelen veel meer dan primitieve uitdrukkingen van haat. Vanaf de twaalfde eeuw ontwikkelde zich een ‘wetenschappelijke’ theorie dat mensen een volksaard hadden die erfelijk kon zijn. Deze, van oorsprong antiek Griekse theorie ging uit van omgevingsfactoren als klimaat. Daarnaast werd de volksaard religieus verklaard en geïnterpreteerd.
TaalEnglish
Soort documentProefschrift
Download
Document finderUvA-Linker