The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FGw" en publicatiejaar: "2012"

AuteurF.A. Deen
TitelMoorddam: publiek debat en propaganda in Amsterdam tijdens de Nederlandse Opstand (1566­1578)
PromotorH.F.K. van Nierop
Co-promotorP. Knevel
Datum04-07-2012
Jaar2012
Pagina's238
FaculteitFaculteit der Geesteswetenschappen
Instituut/afd.FGw: Instituut voor Cultuur en Geschiedenis (ICG)
SamenvattingMedia en communicatie speelden een onmisbare rol in de Nederlandse Opstand. Op grote schaal zetten de betrokken partijen verschillende media in om een breed publiek te betrekken bij de gebeurtenissen. Zo kon een levendig publiek debat ontstaan over de politieke en religieuze ontwikkelingen. Dat debat, waarin lokale thema’s en actoren een doorslaggevende rol speelden, bepaalde in belangrijke mate de politieke agenda. De opstandelingen onder leiding van Willem van Oranje gebruikten met veel succes verschillende media tijdens hun strijd tegen de Spanjaarden. Femke Deen onderzocht hoe de partijen op lokaal niveau communicatiemiddelen inzetten voor eigen doeleinden, waaruit blijkt hoe uitgekiend hun mediastrategieën waren. Ook laat ze zien dat de vorm en inhoud van het debat voor een belangrijk deel werden bepaald door lokale aspecten. De bestaande machtsverhoudingen in de stad beïnvloedden bijvoorbeeld de mate waarin de partijen het debat konden beheersen. Ook lieten de partijen zich leiden door lokale sentimenten en angsten bij hun keuze voor media en boodschappen. Door deze constante blootstelling aan politieke argumenten, ontstond uiteindelijk een kritisch en goed geïnformeerd publiek.
TaalNederlands
Soort documentProefschrift
Download
Document finderUvA-Linker