The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FGw" en publicatiejaar: "2011"

AuteurP. Huijnen
TitelDe belofte van vitamines: voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid 1918-1945
PromotorA.J. Kox
Co-promotorP.J. Knegtmans
Datum24-06-2011
Jaar2011
Pagina's176
FaculteitFaculteit der Geesteswetenschappen
Instituut/afd.FGw: Instituut voor Cultuur en Geschiedenis (ICG)
Trefwoordenvoedingsgeschiedenis; universiteitsgeschiedenis; vitamines; voedingsonderzoek; E.C. van Leersum; B.C.P. Jansen; L.K. Wolff
SamenvattingMogen academische onderzoekers de industrie dienen? Die onverminderd actuele vraag werd aan het begin van de twintigste eeuw relevant. Het beeld van de universiteit als ivoren toren stamt van eind negentiende eeuw. Maar lang bleek het ideaal van ‘zuivere’ wetenschap, los van enig maatschappelijk nut, niet houdbaar. Wetenschappers voelden in toenemende mate de drang onderzoek te doen dat aansloot bij behoeftes uit de samenleving niet in de laatste plaats door de opkomende industrie. Pim Huijnen schetst deze ontwikkeling aan de hand van het voedingsonderzoek. Dat werd vanaf begin twintigste eeuw gedomineerd door de ontdekking van de vitamines. De belofte die daarvan uitging, zorgde in de jaren twintig en dertig voor een groeiende verstrengeling tussen academische onderzoekers, de industrie en de overheid. Centraal in dit boek staan de niet geringe gevolgen daarvan voor de universitaire wetenschap.
TaalNederlands
OpmerkingenHandelseditie: Uitgeverij Verloren (Hilversum), ISBN 9789087042417 (Universiteit & samenleving ; 7).
Soort documentProefschrift
Download
Document finderUvA-Linker