The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FGw" en publicatiejaar: "2009"

AuteurC.F. Baar-de Weerd
TitelUw sekse en de onze : vrouwen en genootschappen in Nederland en in de ons omringende landen (1750-ca. 1810)
PromotorN.C.F. van Sas
Datum12-05-2009
UitgeverVerloren
PlaatsHilversum
Jaar2009
Pagina's368
ISBN978-90-8704-100-7
FaculteitFaculteit der Geesteswetenschappen
TrefwoordenVrouwen; Genootschappen; Sociale relaties; Buurlanden; Nederland; 1750-1800; 1800-1810
Basisclassificatie71.33 vrouw (sociologie)
SamenvattingDe afwezigheid van vrouwen bij activiteiten van genootschappen was aanvankelijk zo vanzelfsprekend, dat in de reglementen geen melding werd gemaakt van het uitsluiten of toelaten van vrouwen. In de loop van de achttiende eeuw kwam hierin verandering: dichtgenootschappen nodigden getalenteerde vrouwen uit lid te worden en hervormende genootschappen als de wapengenootschappen stelden het donateurschap open voor vrouwen. Zeeuwse vrouwen richtten een natuurkundig genootschap op waar zij lessen in de natuurwetenschappen volgden. In deze genootschappen namen vrouwen actief deel aan verschillende activiteiten. Passief was hun rol bij Felix Meritis, dat zichzelf expliciet een mannengenootschap noemde en de aanwezigheid van vrouwen slechts mondjesmaat gedoogde.
Claudette Baar-de Weerd beschrijft de discussies over het toelaten van vrouwen, de rol die zij binnen de verschillende soorten genootschappen speelden en hun sociale achtergronden. Tot slot vergelijkt zij de positie van deze vrouwen met die van hun seksegenoten in Groot-Brittanniƫ, Frankrijk en Duitsland.
TaalNederlands
Soort documentProefschrift
Download
Document finderUvA-Linker