The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FGw" en publicatiejaar: "1989"

AuteurR. van der Laarse
TitelBevoogding en bevinding: heren en kerkvolk in een Hollandse provinciestad, Woerden 1780-1930
UitgeverStichting Hollandsche Historische Reeks
Plaats's-Gravenhage
Jaar1989
Pagina's454
ISBN9072627032
SerietitelHollandsche Historische Reeks
Serienummer12
FaculteitFaculteit der Geesteswetenschappen
Instituut/afd.FGw: Instituut voor Cultuur en Geschiedenis (ICG)
SamenvattingIn dit boek, waarop de auteur cum laude promoveerde in de letteren en dat is bekroond met de Erasmus Studieprijs 1990, wordt beschreven hoe zich een grote maatschappelijke verandering in de periode 1780-1930 in Nederland voltrok, die een einde maakte aan de oude Republiek. Was aanvankelijk de Hervormde Kerk de spil en een samenbindend element in de natie, anderhalve eeuw later was de bevolking verzuild en was de godsdienst een bron van verdeeldheid. Er wordt gebruik gemaakt van historisch-antropologische, sociologische en politicologische inzichten. Veel gegevens zijn verwerkt in tabellen, genealogische kaarten, diagrammen en grafieken. Het boek verscheen eveneens in de Stichts-Historische Bijdragen (nr.21) en in een proefschrifteditie, met een Engelse samenvatting (zie bijlage)
OpmerkingenHet judicium van de Stichting Praemium Erasmanium luidde: 'Dit proefschrift toetst verschillende theorieën die betrekking hebben op processen van verzuiling in Nederland. De conclusies bieden een aantal perspectieven waar toekomstige onderzoekers niet meer aan voorbij kunnen gaan' (1990), en Maarten Pak concludeerde in een beschouwing over de nieuwe sociale geschiedschrijving in Nederland: ‘Van der Laarse bedient zich wel van het hulpmiddel van de standsindeling, maar demonstreert tegelijk de strijd rond de scheidslijnen, de sociale grensoverschrijdingen, de mechanismen waarmee de sociale verhoudingen gemaakt, bestendigd en veranderd werden. Bij Van der Laarse is structuur vervangen door interactie, eenduidigheid door pluriformiteit.' (TvSG 1994). In totaal verschenen 43 recensies.
Soort documentBoek
Download
Document finderUvA-Linker