The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "FEB" en publicatiejaar: "2004"

AuteursL. Kok, I. Groot, L.R. Janssens, K. Sadiraj
TitelZorgstelsels vergeleken
UitgeverSEO
PlaatsAmsterdam
Jaar2004
Pagina's44
ISBN9067332763
SerietitelSEO-rapport
Serienummer769
FaculteitFaculteit Economie en Bedrijfskunde
Instituut/afd.FEB: Amsterdam School of Economics Research Institute (ASE-RI)
SamenvattingHet kabinet wil per 1 januari 2006 een nieuw zorgstelsel introduceren. Het Verbond van Verzekeraars heeft twijfels over de mate waarin in het huidige voorstel ruimte wordt geboden voor marktwerking en heeft een alternatief stelsel ontworpen. Het belangrijkste verschil tussen het voorstel van het Verbond en het voorstel van Hoogervorst is dat in het voorstel van het Verbond een veel kleinere rol is weggelegd voor de overheid. Zo is er in het voorstel van het Verbond: -

geen rijksbijdragen aan de financiering van de zorg;
geen verplichting alle zorgaanbieders te contracteren;
de risicoverevening wordt door verzekeraars zelf geregeld en niet door de overheid;
verzekeraars hebben meer ruimte om te differentiëren in pakketomvang en premi
Verder gaan in het voorstel van het Verbond werkgevers een deel van de premie direct aan de verzekeraar betalen.

We hebben de prestaties van de twee stelsels beoordeeld op verschillende punten. De afweging tussen de twee plannen is er een van kostenbesparingen tegenover intransparantie van de markt en risicosolidariteit. Het plan van het Verbond biedt meer mogelijkheden voor risicoselectie. Ook scoort het plan van het Verbond iets slechter op transparantie van de markt, waardoor de markt iets minder goed werkt. Daartegenover zullen hogere kostenbesparingen staan in het plan van het Verbond.
Soort documentRapport
Document finderUvA-Linker