The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "ACTA" en publicatiejaar: "2010"

AuteursD.J. Banning, H.W. Kersten
TitelMondzorg in verpleeg- en verzorgingshuizen
TijdschriftQuality practice. Nascholingstijdschrift voor mondhygiënisten
Jaargang2
Jaar2010
Nummer3
Pagina's8-17
ISSN18764126
FaculteitACTA
SamenvattingIn een onderzoek naar de relatie tussen mondzorg en kwaliteit van leven in verpleeg- en verzorgingshuizen is met behulp van Pubmed een literatuurstudie gedaan naar de noodzaak van en de behoefte aan mondzorg. Daarnaast werd een enquête verstuurd naar 67 verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio Amsterdam met vragen over de invulling van mondzorg door professionals. Uit de literatuurstudie is naar voren gekomen dat mondzorg noodzakelijk is bij zorgafhankelijke ouderen, omdat zij anders mogelijk een risico lopen op gezondheidsproblemen. Uit het onderzoek naar de invulling van mondzorg blijkt dat 15 van de 30 zorginstellingen een tandarts en/of mondhygiënist in dienst hebben. De meeste zorginstellingen zijn zich er nauwelijks van bewust dat mondzorg bijdraagt aan het voorkómen van aspiratiepneumonie. Het onderzoek toont aan dat mondzorg door professionals een positieve bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van leven. Zonder (preventieve) mondzorg zal die kwaliteit van leven leiden tot verslechtering van de levensomstandigheden. Deze problemen beïnvloeden voornamelijk het gevoel van eigenwaarde, het dagelijks leven en het welzijnsgevoel van de cliënt. Dit alles wordt veroorzaakt door pijn, ongemak, infecties van het mondslijmvlies, verlies van elementen, xerostomie en/of hyposialie gerelateerd aan medicatiegebruik.
Soort documentArtikel
Document finderUvA-Linker