The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "ACTA" en publicatiejaar: "2010"

AuteurA. van Nieuw Amerongen
TitelDroge mond: oorzaak en gevolg
TijdschriftQuality practice. Nascholingstijdschrift voor mondhygiënisten
Jaargang2
Jaar2010
Nummer3
Pagina's23-30
ISSN18764126
FaculteitACTA
SamenvattingDat speeksel een onmisbare schakel is voor het gezond houden van mondweefsels blijkt vooral bij patiënten met hyposialie, dat wil zeggen een ernstig verminderde speekselsecretie. De subjectieve klacht van monddroogte wordt gedefinieerd als xerostomie. Deze neemt met de leeftijd toe tot 40 procent van de mensen boven de 80 jaar. Alleen door speekselmeting kan bepaald worden of inderdaad sprake is van hyposalivatie. Bij het merendeel van de patiënten met xerostomie wordt monddroogte veroorzaakt als ongewenste nevenwerking van de gebruikte medicatie. Deze klacht kan veelal verholpen worden door supportieve, ondersteunende therapie. Wanneer de speekselafgifte drastisch verminderd is, of wanneer een patiënt niet meer instrueerbaar is, kan overgegaan worden op palliatieve therapie door toepassing van een mondspray en/of een speekselsubstituut.
Soort documentArtikel
Document finderUvA-Linker