The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "ACTA" en publicatiejaar: "2009"

AuteurE.C.I. Veerman
TitelOorzaken en behandeling van sialorroe
TijdschriftQuality practice. Nascholingstijdschrift voor mondhygiënisten
Jaargang2
Jaar2009
Nummer1
Pagina's26-30
ISSN18764126
FaculteitACTA
SamenvattingKwijlen, het onwillekeurig lekken van speeksel uit de mond, wordt zelden veroorzaakt door een abnormaal verhoogde speekselsecretie, maar veeleer door problemen in de coördinatie van de mondmotoriek, die leiden tot een verstoorde slikbeweging en/of een onvolledige lipsluiting. Kwijlen komt vooral voor bij patiënten met neurologische aandoeningen, zoals cerebral palsy, amyotrofe laterale sclerose (als) en de ziekte van Parkinson, waarbij de neurologische aansturing van spieren in het orofaryngeale gebied is verstoord. Kwijlen vormt een groot emotioneel en sociaal probleem, zowel voor de patiënt als voor zijn omgeving (verzorgers, ouders). Behandeling van kwijlen kan gebeuren door een verbetering in houding en in slikmotoriek (door fysiotherapie en logopedie), door gebruik van anticholinergische medicatie, door de klieren transdermaal in te spuiten met botulinetoxine A (Botox®) en door afvoergangen te verleggen en/of een of meer speeksel klieren te verwijderen.
Soort documentArtikel
Document finderUvA-Linker