The UvA-LINKER will give you a range of other options to find the full text of a publication (including a direct link to the full-text if it is located on another database on the internet).
De UvA-LINKER biedt mogelijkheden om een publicatie elders te vinden (inclusief een directe link naar de publicatie online als deze beschikbaar is in een database op het internet).

Zoekresultaten

Zoekopdracht: faculteit: "ACTA" en publicatiejaar: "2009"

AuteursV. Everts, I. Jansen, T. de Vries
TitelOsteoclastdiversiteit
TijdschriftNederlands Tijdschrift voor Calcium- en Botstofwisseling
Jaargang7
Jaar2009
Nummer2
Pagina's33-36
ISSN15707962
FaculteitACTA
SamenvattingRecente klinische bevindingen tonen aan dat het skelet plaatselijk verschillend reageert op medicamenten die de activiteit van osteoclasten beïnvloeden. De ene osteoclast is dus de andere niet, terwijl daar tot voor kort nog van uitgegaan werd. Onlangs werd aangetoond dat osteoclasten in verschillende botten in vele opzichten van elkaar verschillen. Niet alleen de grootte maar ook de wijze waarop resorptie plaatsvindt, blijkt wezenlijk anders te zijn. Zo gebruiken osteoclasten van het schedeldak andere proteolytische enzymen om botmatrixcomponenten af te breken dan die van het pijpbeen en brengen ze bovendien veel meer tartraatresistent zure fosfatase (TRACP) tot expressie. Ook worden verschillende ionpompen tot expressie gebracht bij de verzuring tijdens het resorptieproces. Bij muizen die deficiënt zijn voor bepaalde eiwitten die een rol spelen bij de activiteit van de osteoclast, kunnen bepaalde botten osteopetrotisch zijn en andere niet. Functionele verschillen tussen osteoclastpopulaties bieden mogelijkheden om uiteindelijk botspecifiek te interfereren met de activiteit van deze cellen.
Soort documentArtikel
Download
Document finderUvA-Linker